Наші автори

Міла Радченко

Авторка дитячих книжок

Міла Радченко – українська письменниця, авторка дитячих книжок, квестів, адвент-календарів, цікавих історій для юних мандрівників, перекладачка, авторка культурних проектів. Народилась і виросла в Україні, у місті Дніпро. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації ДНУ ім.Олеся Гончара, за спеціальністю «Видавнича справа та редагування». Понад 8 років живе в Польщі, займається популяризацією української книги в Європі, підтримує українських видавців та читачів за кордоном. Мама двох дітей, які для автора є джерелом творчої енергії та натхнення.

Моя пригода з літературою і мистецтвом слова розпочалася дуже давно! Іще в школі я писала оповідання, вірші, сценарії до шкільних виступів, ходила до студії мистецтв і публікувала свої доробки у юнацькій літературній газеті та різноманітних збірках. Як зараз пам’ятаю головного героя свого чи не найпершого оповідання – Їжака, що мав суперсилу!

Далі зі мною була журналістика, праця у сфері PR, а потім знову цілком органічно трапилася література. Цією подією я завдячую своїм дітям.

Все почалося понад вісім років тому, коли ми переїхали жити в іншу країну. Новий досвід, нове культурне середовище, традиції та звичаї. У перші наші зимові свята на новому місці сина страшенно турбувало, чи отримає Миколай його листа, чи знайде його за новою адресою і чи не загубиться раптом із подарунком в дорозі, а як прийде, то 6 чи 19 грудня?

Усі ці питання, а також нескінченна цікавість сина до світу спонукали мене до створення календарів очікування свят без солодощів, але із користю. Кожного року я робила домашні адвенти, опрацьовуючи окремі теми, вивчаючи різноманіття, багатство і культурні особливості світу навколо нас. Святкові адвент-календарі стали доброю традицією нашої сім’ї, а згодом (від 2020 року) також почали виходити друком у видавництві “Час майстрів”.

Пізнання крізь забаву – такий був девіз моїх квестів та адвентів! Отже наступний квест я опрацювала для дитячої енциклопедії “Експедиція за дивовижними тваринами”  – “Сторінками Чорної книги”. За задумом, у пошуках слідів зниклих тварин, схованих на сторінках енциклопедії, дитина мала перегортати, опрацювати майже всю книгу! Додаткової мотивації додавала мета – розшифрувати таємниче послання, яке тварини залишили для нащадків. Ціла пригода – пошуки, декодування, пізнавання і шалена мотивація до самостійного читання!

У дусі “ед’ютейнменту” вийшла також моя книжка від видавництва “Парасоля” – затишна різдвяна історія, присвячена екологічній тематиці, – “Снігова пригода, або як Ведмеді зиму шукали”. На форзацах книги розміщена настільна гра для дітей. “Снігова пригода” – це книга-гра для дітей, в основі якої лежить подорож родини карпатських ведмедів, які рятують ліс і своїх друзів, вирушаючи на пошуки снігу і зимового сну.

У видавництві “Зелений пес” у 2022 році вийшла друком збірка дитячих оповідань “Вдвічі більше витівок”. Затишна історія про брата і сестру, покликана зміцнити відносини між старшими і молодшими, допомогти адаптуватися до появи нового члена сім’ї. 

 

“Пишу для дітей, тому що діти – це головна рушійна сила, джерело енергії і натхнення. Щиро вірю, що зернятко, посаджене в дитинстві доброю книгою, обов’язково принесе щедрий урожай у майбутньому”